Design z křišťálu prostě frčí

Je to tu! Známe finalisty i vítěze 11. ročníku Master of Crystal. Letošním zadáním bylo vytvořit světelný objekt IN and OUT – tady takový, který lze volně přenášet. A nutno říct, že vznikly fantastické kousky.

Absolutní vítěz Jakub Neufuss vytvořil kontroverzní svítidlo s mnohoznačným názvem Sweetsen. Inspiroval se erotickými pomůckami a zároveň také klasickým ramenným svícnem – odsud i název díla. Sweetsen můžete bez problémů přenášet a používat v interiéru i venku, takže dokonale spadá do škatulky IN and OUT.

Sweetsen - vítězný design

Cenu České sklářské společnosti si odnesla teprve 17letá Emma Naarová za svítidlo Oto. Tento multifunkční designový skvost zároveň slouží jako nosič na dřevěné podtácky – ideální na party s přáteli. A navíc, pokud jeden nebo více podtácků vyjmete, osvětlení získá úplně novou podobu.

Dalším z vítězů Master of Crystal Franišek Jungvirt získal Cenu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a Zvláštní cenu poroty. Co říká o svém vítězném díle Barok? „Svítilna Barok v sobě odráží fenomén „boubelatého“ baroka. Zachycuje jeho dynamiku, bohatost tvarů a zdobnost. Zobrazuje lásku k malbě na sklo a k ruční práci, ale zároveň řemeslný um mistrů této doby transformuje v moderní svítidlo díky rafinované hře se světlem a technologiím 21. století.“

Finalistka Natalie Komorowska ve svém svítidle Moon stvořila hvězdné nebe – měsíc i hvězdy. Inspiraci našla v křišťálech, které vlastnila její babička. Vsadila na kontrast jednoduchosti a zdobnosti, tradice a moderny.

Další z finalistek Karolína Kučerová pak do svítidla Light Box netradičně použila také bižuterní komponenty Preciosa. Při navrhování svých děl čerpá ze situací z běžného života. I proto má její návrh podobu krabice, v jejíž útrobách se může skrývat řada překvapení.

Máme radost, kolik skvělých děl a nadšení se během letošního ročníku zrodilo, a teď už s napětím vyhlížíme nové talenty!

Láká vás se do Master of Crystal přihlásit? Není proč váhat! Všichni účastníci ocenili vřelé přijetí jejich návrhů, získání nových zkušeností, kontaktů a hlavně možnost svůj návrh dovést až k finální realizaci. Staňte se příštími křišťálovými mistry!

Novinky