Finalista Jakub Neufuss: Jsem dělníkem moderní doby

Jakub Neufuss, milovník umění, hor a snowboardingu. Dělník moderní doby, jak o sobě sám s oblibou říká. A také spoluzakladatel kreativního studia SKUBB, jehož tvorba se pohybuje na pomezí designu či volného umění. Rád pracuje s tradičními materiály netradičními způsoby v závislosti na kontextu místa a času.  Nebojí se komunikovat s prostředím, ve kterém žijí, a snaží se ucelit myšlenky, s kterými si ostatní nevědí rady.

Jakub pro soutěž Master of Crystal navrhnul Sweetsen. Inspirací orientačnímu svítidlu Sweetsen byly erotické pomůcky. Tématem letošního ročníku soutěže Master of Crystal bylo IN and OUT, Sweetsen v sobě proto kombinuje něco, co lze dát „dovnitř i ven“. Skleněné útvary připomínající erotické pomůcky kontrastují s klasickým ramenným svícnem. Je u ještě jedno „dovnitř a ven“ – svítidlo se hodí do interiéru i exteriéru.
„Master of Crystal byl pro mě výzvou. Do soutěže se hlásím už potřetí. Chtěl jsem si zkusit, jak obstojím v konkurenci dalších designérů. Velkým lákadlem byla také možnost výroby mého návrhu. Je skvělé, že velké firmy, podobně jako Preciosa, dávají mladým umělcům možnost seberealizace,“ říká k soutěži Jakub Neufuss.

Sweetsen - vítězný design

„Je fascinující sledovat, jak mistrům sklářům roste pod rukama dílo dle vašich instrukcí a požadavků. To mi připadá jako velké zadostiučinění. Každým rokem nabírá Master of Crystal na obrátkách. Za mě palec nahoru!”
A jaké má mladý designér plány do budoucna? „Rád bych pracoval s materiály, které neexistují. Určitě se chci dál rozvíjet a posouvat dál. Chci se nadále věnovat našemu kreativnímu studiu Skubb a projektu Jizersky, který je zaměřený primárně na šperky. Jizerský šperk pochází z autentického prostředí Jizerských hor. Je to šperk, který dělá lidi lepší, hezčí, jiné nebo odvážnější. Jizerský šperk je osobitou kolekcí, kde si člověk nevybírá šperk, ale šperk si vybírá jeho.”

„Účastníkům dalších ročníků by Jakub vzkázal, ať nepolevují. „Já sám jsem se hlásil do soutěže již několikrát a až teď to vyšlo. Zdar a sílu!”

Novinky