Soutěž Master of Crystal 2017 již zná svého vítěze

Do jubilejního 10. ročníku soutěže mladých designérů se přihlásilo více než 70 autorů se stovkou návrhů.

Soutěží Master of Crystal oslovujeme zejména talentované studenty, ale i profesionální designéry a umělce. Letošní 10. ročník přilákal na 70 autorů. Více než stovku návrhů vyhodnotila již na jaře odborná porota složená ze zástupců firmy Preciosa, spolupořádajícího jabloneckého Muzea skla a bižuterie a České sklářské společnosti, dále art designéra Jakuba Berdycha a tvůrce současného uměleckého šperku Jiřího Šibora. Postupující finalisté pak mohli během léta vyvzorovat své práce přímo ve výrobních provozech Preciosy a usilovat tak o celkové prvenství v soutěži.

Ocenění Master of Crystal 2017 získala v úterý 24. října v pražském Preciosa Flagship Store studentka ČVUT Praha Tereza Drobná za koncept GEM. „Svítidlo GEM je inspirováno skrytou krásou přírodních polodrahokamů, kde kontrastuje surový kámen se třpytivými krystaly, které ukrývá,“ vysvětluje studentka průmyslového designu na Fakultě architektury. „Podobného dojmu jsem se snažila docílit kombinací neopracovaného betonu s precizností křišťálových ověsů. Z dálky stínidlo ukrývá blyštivý pohled, který se pozorovateli naskytne, pouze když se ke svítidlu přiblíží,“ popisuje své dílo autorka.

Vítězka Master of Crystal 2017

Celková vítězka získala kromě jedinečné zkušenosti realizovat v Preciose svůj koncept také finanční odměnu od Nadace Preciosa ve výši 30000,– Kč, dále zájezd na zahraniční výstavu v hodnotě 12000,– Kč a možnost prezentovat své dílo ve světě. Na druhém místě se umístila Marcela Šilhánová, která za svůj návrh svítidla Rondel dostala šek na 15000,– Kč. Finanční ocenění obdržela i Anna Šmejcová za koncept BiouCYCLE, a to 5000,– Kč. Cenu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou získala Daniela Škopková za ozdobný šperk Glamour Cops a poslední vyhlášená cena byla od České sklářské společnosti za světelný objekt Rokajlajt 1360 od Jakuba Neufusse.

 

Vítězové MOC 2017

Novinky