Porotce Master of Crystal je novým senátorem UMPRUM. Musíme být otevřenější a odpovědnější, říká

Otevřenost, odpovědnost a větší komunikace se světem. To jsou základní hodnoty, s nimiž uspěl ve volbě do akademického senátu UMPRUM porotce Master of Crystal Michal Vaníček. Studenti i pedagogové této nejprestižnější české umělecké školy mu v celoškolských volbách dali důvěru na začátku března.

Jsem přesvědčen, že jedna z priorit, na které by škola měla pracovat, je aktivní naslouchání potřebám, nápadům a problémům studentů. Naše škola by v budoucnu měla být otevřenější, provázanější, ekologicky a společensky odpovědnější a také kosmopolitnější,“ říká nový senátor, který na UMPRUM působí jako metodik a odborný asistent.

V rámci své vědecké práce se intenzivně věnuje především historii a teorii módy a na toto téma na UMPRUM také vyučuje řadu kurzů. Dlouho intenzivně působil i v Ateliéru designu oděvu a obuvi, úzce spolupracoval například s prestižní japonskou Bunka Fashion Graduate University nebo spolupřipravil úspěšnou mezinárodní soutěž Bata Young Designers Challenge. Společně s Liběnou Rochovou, vedoucí ateliéru, organizoval pravidelné prezentace studentů na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, Fashonclash Maastricht, BFGU Fashion Week v Tokiu či řadu akcí v Londýně, Miláně či Vídni. Diplomové práce, vzniklé pod jeho vedením, získaly řadu významných ocenění. V loňském roce mj. zasedl jako jediný český porotce v prestižní mezinárodní umělecké soutěži Talente, jež je každoročně součástí největší přehlídky uměleckého řemesla v Evropě.

Hodnoty, které vštěpuje studentům UMPRUM, bude hledat také v návrzích pro Master of Crystal.

Jedním z kritérií hodnocení je pro nás samozřejmě i realizovatelnost návrhů. I přes to bych ale byl rád, aby se soutěžící nebáli experimentovat a riskovat. Během výroby je možné leccos nahradit, zaměnit, doplnit či zredukovat. Co při ní však nahradit ani doplnit nelze, je originální nápad, promyšlená řešení, vtip a osobitý rukopis. To jsou aspekty, které pro mě budou při posuzování prací klíčové,“ říká Michal Vaníček.

Novinky