František Jungvirt: Fascinuje mě baroko

František Jungvirt se svým svítidlem Barok vyhrál Zvláštní cenu poroty a cenu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Svítidlo Barok zachycuje dynamiku, bohatost tvarů a zdobnost baroka. Je zobrazením lásky k malbě na sklo a k ruční práci, ale také transformuje řemeslný um mistrů této doby v moderní svítidlo, díky rafinované hře se světlem a technologiím 21. století.

Inspiraci hledá František často v přírodě, obrovským zdrojem je flora i fauna. „Zajímám se také o historii a folklór a čerpám inspiraci z tradičních řemesel. Z Japonska jsem si přivezl obdiv v ruční práci, pečlivost a smysl pro detail. V tom má ale jisté zásluhy i moje maminka,“ prozrazuje na sebe student Ateliéru skla na pražské UMPRUM.

Proč jste se přihlásil do soutěže Master of Crystal?
Soutěž Master of Crystal pro mě byla příležitostí, jak si vyzkoušet navrhnout něco nového na zadané téma, navázat kontakt s významnou společností a nasbírat zkušenosti. To se splnilo.

Jaký je váš pohled na současný design?
Myslím si, že je rozhodně z čeho vybírat. Existuje spousta mladých talentů, ale i známých značek, které nabízí kvalitní design a nevěnují se mu jen povrchně. Sleduji také narůstající počet galerií, kamenných obchodů a e-shopů, což značí, že stále více lidí chce mít ve svém interiéru zajímavý kousek. Cestu dnešního designu vidím v originalitě a v překračování hranic, s čímž souvisí i stále častější prolínání designu a umění. Co mi někdy schází je řemeslná dotaženost. Sám se snažím tvořit design, který nese emoce. Design, u kterého zůstávám svůj.

Frantisek Jungvirt - Barok collection

Máte nějaký designérský nebo umělecký vzor?
Líbí se mi tvorba designérů Jamieho Hayona, Marcela Wanderse, Laury Mourianty. Z umělců pak mezi mé favority patří Viktor Frešo, Jeff Koons a Damien Hirst. A mohl bych takto jmenovat spoustu dalších osobností, kterých si profesně vážím.

Je podle vás v ČR dáván mladým umělcům dostatečný prostor?
Mladý umělec má možnost účastnit se různých přehlídek, soutěží a dalších akcí. Problémem jsou ovšem ze začátku hlavně finance.

Jaké jsou vaše cíle do budoucna? Chtěl byste se věnovat designu?
Mým cílem je nejprve dokončit bakalářské studium na UMPRUM a navázat na něj studiem magisterským. Chci tohle období využít hlavně k tomu, abych získal co nejvíce zkušeností. Řídím se tím, že je neustále na čem pracovat a co zlepšovat. Věřím, že právě to je mojí cestou do budoucna, která mě snad dovede k vysněné práci a tomu, že budu moci zůstat u skla. Designu bych se chtěl i nadále věnovat a spojovat ho s uměním, tak jak to cítím. A určitě se tam někde objeví i malba.

Jungvirt

Co byste vzkázal účastníkům dalších ročníků?
Najděte si čas na vytvoření návrhu! Zamyslet se, něco vytvořit a dostat zpětnou vazbu od odborníků je tou největší zkušeností. Možnost realizace návrhu pod záštitou známé značky jako je Preciosa je pak to, co soutěž může nabídnout. Umožní posunout se dál.

Jak se vám spolupracovalo s Preciosou?
Způsob jednání, postupné řešení a realizace návrhu se společností Preciosa pro mě byly příjemné. Pozitivně mě také překvapily možnosti, které provoz nabízí.

Novinky