Jak vyhrát Master of Crystal 2022? Poradí ti designéři Preciosa i bývalá účastnice

Dobrá rada je k nezaplacení. Zvlášť pokud se k tobě dostane v pravý čas a dá ti ji správný člověk. Zeptali jsme se těch nejpovolanějších, co by poradili letošním účastníkům Master of Crystal. Chceš to vědět? Tak čti a čerpej. Následující řádky ti přinesou inspiraci. A možná i výhru.

Na otázky odpovídali:

Lukáš Uliarczyk, Petr Kořínek, Martin Prokeš a Alena Němcová – dvorní designéři Preciosa Lighting

Tereza Drobná – designérka Preciosa Lighting, výherkyně Master of Crystal 2017, porotkyně Master of Crystal 2022

V čem je podle vás důležité světlo a jak nás ovlivňuje v běžném životě?

Lukáš: V úplném základu světlo ovlivňuje naše biorytmy a fungování. V interiéru tvoří náladu, pohodlí, atmosféru. Pokoj může být vždy navržen stejně, ale jen pomocí světla změníte jeho dojem.

Petr: Z mého pohledu je světlo element, který zprostředkovává lidem hromadu zážitků. Je to něco, bez čeho se jako lidé neobejdeme, potřebujeme ho ke každodenní činnosti, pomáhá nám v práci, ve škole, doma a dotváří atmosféru různých událostí.

Martin: Světlo je pro nás nezbytné. Přirozené denní světlo přímo působí na zdraví člověka a ovlivňuje i jeho zrakovou a psychickou pohodu. Pokud se zaměříme na umělé světlo, i jeho role je nepostradatelná. Lidé v současnosti více než kdy jindy tráví většinu času uvnitř. Proto je důležitá správná volba chromatičnosti zdroje, která ovlivňuje celkovou náladu interiéru.

Alena: Jak se píše v Bibli, „bůh stvořil světlo“. A potom teprve všechno začalo. Bez světla by nebylo nic. My jsme převážně denní tvorové. Tedy byli jsme. Tím, že jsme začali ovládat umělé světlo, mohli jsme si upravit denní rytmus hlavně v zimním období, kdy se brzy stmívá. Před dobou dvou set let zpátky lidé v zimě měli kratší čas pro práci i běžné denní činnosti. Tím, že jsme ovládli vnitřní i venkovní osvětlení, spojili jsme lidi v době, kdy je venku tma. Dnes je běžné si večer někam zajít a užívat si noční život. Volný čas se nám rozšířil.

Tereza: Jen dodávám, že bez světla bychom zkrátka nemohli žít. A proto je dobré umět s ním pracovat.

Co je specifického na práci se sklem a světlem? Co vás na ní baví?

Lukáš: Důležité je brát v potaz hlavně hledisko optiky, odrazu a refrakce. Sklo mě fascinuje, baví mě jeho nepředvídatelnost, speciálně při ruční výrobě, i další vlastnosti, které jako by ohýbaly fyzikální zákony. Rád zkouším různé textury, tloušťku i transparentnost, která mění to, jak sklem prochází světlo a jak se u toho chová.

Petr: Já osobně jsem velkým obdivovatelem hutního zpracovávání, jsem rád součástí procesu vzorování nových komponent, kdy můžu ledacos ovlivnit v součinnosti s hutními mistry. Musím říct, že je to výzva připravit finální produkt tak, aby světlo pracovalo přesně tím mnou zamýšleným způsobem.

Alena: Sklo je úžasný materiál, který světlo nese, proudí jim a láme ho. Práce se sklem je podle mě založená právě na té vlastnosti. Díky lomu světla se křišťál třpytí. Baví mě s tímhle aspektem pracovat, vymýšlet nové tvary, kdy se z tekutého materiálu skloviny na huti pomocí šikovných rukou sklářů vytvoří něco krásného, co si za několik hodin mohu osahat. Sklo má po vychladnutí krásný hladký lesklý povrch. Je to umělecká sochařská práce.

Martin: Rád vnímám sklo i světlo jako partnery. Díky světlu můžu pracovat s optickými vlastnostmi skla a tím zvýraznit jeho přednosti.

A co je na skle naopak zrádné nebo ošemetné?

Tereza: Jak zmiňuje Martin, světlo zdůrazní naprosto vše. Záměr i chybu. Foukání skla je ruční řemeslná práce a každý kus je originál. I když se jedná o sériové foukání do formy, každý kousek může vypadat jinak. Proto je z mého pohledu nejdůležitější synergie mezi designérem a sklářem.

Alena: Myslím si, že z různých důvodů není dobré navrhovat přehnaně velké objekty. V podstatě se nedají vyrobit. Jak kvůli technologii, tak kvůli lidskému faktoru, kdy sklář právě nabere sklovinu, musí ji tvarovat a hlavně na píšťale vše unést vlastníma rukama. Další komplikace je tuhnutí skla, kdy se některé větší kusy chladí několik dní. Je to vždy jak rozbalování dárků, když se po několika dnech kouknete do chladicí pece a zjistíte, jestli se váš výrobek vychladil či prasknul a je tak zralý na vyhození.

Lukáš: A právě proto by se designér ani sklář neměli snažit o přehnanou přesnost Sklo je nepředvídatelný materiál a vždy udělá trošku něco jiného, než očekáváte.

Petr: Za mě je ale dobré sklo „vyzývat“ a zkoušet jeho hranice pro dosažení co nejlepších a nejoriginálnějších výsledků. Z mé zkušenosti se právě na vzorování dá vyvrátit mnoho výrobních „ne“.

Na co by soutěžící měli během tvorby svého návrhu myslet? Co je podle vás důležité brát v úvahu?

Lukáš: Ať vsadí na jednoduchost. Zaměří se na jednu věc a nesnaží se tam nacpat více funkcí nebo vychytávek. Většinou to pak nefunguje. Účel musí být jasný a jednoduchý na pochopení.

Tereza: Určitě by se měli nejdřív zeptat sami sebe, co pro ně téma, které mají zpracovat, znamená.

Alena: Za mě je nejsilnější při tvorbě návrhu jeho nápad. Nápad prodává danou věc. Je těžké vymyslet něco nového, ale někdy se stačí podívat na svět jinýma očima, zkusit najít další jiné použití. Sklo je úžasný materiál k recyklaci. Dá se tavit a tvarovat dokola…pokud dodržíme jeho čistotu.

Petr: Je potřeba myslet hodně globálně, projít si aktuální trendy a snažit se vytvořit něco nadčasového, i když zrovna to dnes není vůbec lehké. Zkusil bych zapojit nejnovější možné technologie a třeba je i aplikovat na klasické designy.

Martin: Při tvorbě soutěžního návrhu je nutné skloubit hned několik faktorů. Jedná se především o funkčnost, praktičnost a v neposlední řadě estetiku. Tyto vlastnosti by měly být ve vzájemné rovnováze.

A co nějaká motivační věta na konec? Taková, kterou byste dali i svému mladšímu já?

Petr: Víc si věř, nápady máš.

Tereza: Designér musí být trpělivý a empatický a snažit se najít ideální cestu mezi tím, co chce světu říct a tím, co od něj klient očekává. Kompromis je nejhorší možnost, protože finální produkt je paskvil a nikdo není spokojený. A tak je dobré mít otevřenou hlavu a naslouchat.

Lukáš: Design děláš pro lidi, ne pro sebe. Nejsi umělec, ale designér.

Martin: Vydrž, jdeš správnou cestou. Víš, co je prvním krokem na TVÉ správné cestě světem designu? Vyplnit přihlášku do Master of Crystal! Neváhej a klikni. Vítáme všechny talenty s kreativním duchem a odvážným srdcem.

Novinky