Křišťál zná svou mistryni pro rok 2022. Přečtěte si exkluzivní rozhovor s Katarínou Nábilkovou

Vítězkou letošního ročníku Master of Crystal se stala studentka UMPRUM Katarína Nábilková. Porotu složenou z designérů a odborníků přesvědčila svou prezentací svítidla Balance of Nature vyrobeného z kombinace skla a kovu.

S Katarínou jsme se sešli přímo v dějišti Designbloku – komplexu Gabriel Loci, kde své dílo představovala veřejnosti.



V prvé řadě ti moc gratuluju k titulu Master of Crystal. Jaké jsi měla pocity, když vyhlásili tvoje jméno? Vypadalas celkem překvapeně.

Ano, byla jsem hodně překvapená. Osobně jsem měla jiného favorita.

Koho?

Pro mě to byl Yun (Byoungchan Yun, další finalista z UMPRUM, pozn. red.). Přišlo mi, že nejvíc splnil zadání, že jeho dílo odráží téma wellbeingu nejvíc.

Proč si myslíš, že nakonec vyhrál tvůj návrh?

Myslím, že mimo jiné rozhodla realizovatelnost produktu. Moje dílo Balance of Nature bylo v podstatě od začátku hotové a při realizaci se neděly žádné změny. Také si myslím, že je to svítidlo, které není tolik výrazné, ale spíše harmonicky splývá s interiérem, čímž téma wellbeingu dobře splňuje. Lidé, kteří přicházejí do stánku Preciosa Lighting tady na Designbloku, mi dávají zpětnou vazbu, že ze svítidla cítí harmonii a klid, což je skvělé.

Harmonii má vyvolávat už je samotné napojení objektů, je to tak?

Ano. Jednotlivé objekty jsou variabilní, kovová tyč a skleněné elipsoidy spojuje kloub, dají se otáčet i naklánět a celé svítidlo je možné rozšířit o další objekty nebo barevně modifikovat.

Jak jsi se o soutěži Master of Crystal dozvěděla?

O soutěž jsem se se poprvé dozvěděla už před pár roky na střední škole, kdy jsme zkoušeli dělat návrhy, ale ty se nikam neposílaly. Následně jsem se přihlásila v roce, kdy bylo téma Křišťálové údolí, ale návrh jsem také neposlala. Nebyla jsem s tím spokojená. Někdy jsem moc velkáý perfekcionistka. Letos pro mě byly impulzem sociální sítě, kdy jsem viděla, že se vyhlásilo nové téma. Hned v první chvíli jsem věděla, že mi sedne. A pustila se do návrhu.

Zmiňuješ tu střední školu. Kam jsi chodila?

Studovala jsem grafický a prostorový design v Žilině. Už tehdy mě velmi lákalo sklo, chodila jsem na kurzy rytí a broušení a dlouhodobě jsem ke sklu jako k materiálu inklinovala.

Můžeme tedy říct, že tvá cesta k designu začala tady?

Úplně ne. Začínala jsem více teoreticky, moc mě bavily dějiny umění. Tvořit jsem začala až někdy v 15 letech.

Soutěž Master of Crystal je primárně věnovaná sklu. Existuje kromě skla nějaký další materiál, který tě inspiruje a pomáhá ti tvořit?

Balance of Nature odráží dva moje velmi oblíbené materialy. Jedním je zmiňované sklo, tím druhým materiálem je kov.

Na UMPRUM se soustředíš primárně na design šperků. Inspirovalo tě i toto odvětví během návrhu tvého svítidla?

Ano, myslím, že díky svému zaměření jsem měla dobře osahaný kov jako materiál, a proto jsem si troufla ho použít.

Už samotný název tvého díla Balance of Nature napovídá, že reflektuje blízkost člověka k přírodě a hledá vzájemnou harmonii. Co příroda znamená pro tebe?

Můj vztah k přírodě je velmi kladný. Dělám hodně venkovních sportů, třeba lezení nebo cyklistiku. Je to pro mě forma odpočinku. Zase trochu jiná, než třeba chození do galerií, které si také moc užívám.

Jak dílo vznikalo? Jaký byl tvůrčí proces?

Když něco navrhuju, vždy mám ráda jednoduchost a přirozenost. Nechci, aby moje návrhy vyrušovaly. Jde mi spíš o splynutí díla s prostorem a funkčnost. Což jde skvěle ruku v ruce s tématem wellbeingu. A ráda tvořím sama, ověřuju si a zkouším, co jde. Ve škole dostáváme zpětnou vazbu několikrát týdně, soutěže, jako je Master of Crystal, jsou pro mě určitým uvolněním z téhle praxe.

Co ti během soutěže dělalo největší radost a co bylo nejzajímavější?

Soutěž mi dala opravdu hodně co se týče komunikace s mistry skláři, kteří realizovali můj návrh. Ukázala mi, jaké má sklo možnosti, jak dokáže překvapit. A pak, když jsem viděla hotové svítidlo, byla jsem absolutně nadšená. Mít projekt „ve skle” je pro mě splněný sen. Nejzajímavější částí je pak pro mě samotná výstava tady na Designbloku. Baví mě bezprostřední reakce veřejnosti na moje dílo.

Součástí tvé výhry je i peněžní odměna. Dá se za částku, kterou jsi vyhrála, zrealizovat nějaký další projekt?

Ano, určitě. Tohle už na realizaci projektu stačí. Přiznám se ale, že kromě finanční odměny mi obrovskou radost udělaly i letenky do Milána na Design Week.

Kam si myslíš, že budou směřovat tvé další kroky? Vidíš se v nějaké větší zavedené instituci typu Preciosa, nebo spíš toužíš po svém malém studiu?

Moc bych si přála pokračovat v oboru a jednou třeba vystavovat na Designbloku samostatně. Ráda bych studovala delší dobu a klidně šla na doktorát. Do budoucna bych pak ráda měla svoje studio a ideálně to kombinovala s působením v rámci větší instituce.

Jaký bude další život tvého svítidla Balance of Nature?

Díla všech finalistů, včetně toho mého, teď budou mít výstavu v Jablonci nad Nisou. Myslím, že prezentovat naše svítidla ve sklářském regionu je skvělá příležitost, jak získat další zpětnou vazbu. Zároveň se mě dost lidí ptalo na to, jestli bude svítidlo v prodeji, aby si ho mohli koupit. Za to jsem ráda, chtěla bych, aby to nekončilo jen výstavou. Po výstavě dostanu svítidlo domů. Ráda bych ho pak věnovala do domu svému bratrovi, který je můj největší podporovatel.

Co bys poradila lidem, kteří uvažují, že by se příště přihlásili do Master of Crystal?

Hlavně neřešte, jestli je vámi navržené dílo pro vás dost dobré. Prostě svůj návrh pošlete. Nemáte se za co stydět.



Máme vyhlášeno a umělecká dráha Kataríny Nábilkové je zažehnutá víc než dobře. A tím to celé hasne? Vůbec!

Předáváme pomyslné žezlo, které přebírá Preciosa Ornela a její téma Perlička jinak. Brzy se dozvíte víc.

Novinky