Originální designová svítidla finalistů Master of Crystal 2022 se poprvé rozsvítí na Designbloku

Designblok letos hostí vyhlášení 15. ročníku soutěže Master of Crystal, kterou pořádá společnost Preciosa. Díla čtyř finalistů, jejichž soutěžním úkolem bylo vytvořit světelné objekty na téma Light for Wellbeing, si mohou návštěvníci největší české přehlídky designu prohlédnout v expozici Preciosa Master of Crystal 2022. Designérský tandem Kristýna Mikolášková a Tereza Drobná se při jejím návrhu inspiroval básní Lesní studánka od Josefa Václava Sládka. 

Soutěž Master of Crystal, která na letošním Designbloku v pátek 7. října ve 13:30 vyvrcholí, je určená pro všechny mladé nadšence a milovníky designu do 33 let. Společnost Preciosa soutěž pořádá již od roku 2008 a v minulosti jí prošla řada mladých talentů, kteří jsou nyní uznávanými designéry.

Pro řadu soutěžících znamenala právě soutěž Master of Crystal přelom v kariéře a byla pro ně odrazovým můstkem pro úspěšné působení ve světě designu. Například Tereza Drobná, vítězka z roku 2017, je spoluzakladatelkou studia Mikolášková&Drobná a v současnosti pracuje jako designérka právě v Preciose Lighting, Martin Grosman působí jako pedagog na střední uměleckoprůmyslové sklářské škole v Železném Brodě a vítězka úplně prvního ročníku Eliška Lhotská je vyhledávanou šperkařkou.

Finalisté zpracovali témata přírody, ale i environmentální úzkosti

Čtyřmi finalisty soutěže, jejichž díla se na Designbloku představí v rámci expozice Preciosa Master of Crystal 2022, jsou Katarína Nábilková, Lenka Holubcová, Byoungchan Yun a Ella Nová. Zatímco někteří se inspirovali přírodními prvky (Nábilková se svým dílem Balance of Nature vychází z rovnováhy přírodní scenérie, Byoungchan Yun objektem Blooming Light odkazuje na krásné, byť pomíjivé květy), další dvě finalistky zpracovaly téma ve více symbolické rovině. Svícen Lenky Holubcové Cathedralis se inspiroval gotickou katedrálou coby symbolem naděje, Ella Nová se v díle Novella rozhodla tematizovat tající ledovce, klimatickou úzkost a obavy o budoucnost planety.

Vítězný design vyhlásí odborná porota v rámci oficiálního pátečního programu festivalu. Mezi porotci zasednou sklářský umělec František Jungvirt, šéfredaktorka Czechdesign.cz Veronika Pařízková, designérka nominovaná na letošní cenu Czech Grand Design Tereza Drobná, režisér Jakub Jahn, generální ředitelka Preciosa Lighting Lucie Karlová a ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Milada Valečková. Vítěz získá finanční odměnu ve výši 30 tisíc korun, své zrealizované dílo, možnost podívat se na mezinárodní přehlídku designu v italském Miláně a komunikační podporu společnosti Preciosa.

„Možnost prezentovat svá díla na Designbloku, tedy největší české přehlídce designu, je pro finalisty soutěže Master of Crystal obrovskou příležitostí. Spolu s dalšími cenami a publicitou, kterou soutěž přináší, může úspěch v Master of Crystal posunout mladé tvůrce do nejvyšších sfér světa designu. V dnešní době, které vládne velká nejistota je téma wellbeingu důležitější než kdykoliv předtím. Je fascinující sledovat, jak propojení tohoto tématu se světlem vnímá nastupující, talentovaná generace,“ říká generální ředitelka Preciosa Lighting Lucie Karlová.

Expozice v duchu křišťálového lesa

Autorkami expozice, která reflektuje téma letošního Designbloku Les, je úspěšné duo Mikolášková&Drobná, nominované tento rok na Czech Grand Design v kategorii Objev roku. Návštěvníci expozice se ocitnou u noční scenérie křišťálové studánky ukryté uprostřed lesa, jejíž hladina se magicky třpytí do širokého okolí. Tohoto efektu docílily designérky využitím technologie Stardust®, tedy vrstvy broušených křišťálových kamenů různých tvarů a velikostí, které dokážou světlo krásně rozložit na barvy duhy. Expozice inspirovaná básní Lesní studánka od Josefa Václava Sládka má dvě části: první představuje finálová díla účastníků soutěže Master of Crystal 2022, v druhé najdou festivaloví hosté tajuplná a elegantní svítidla Souls od designérky Evy Eisler.

Absolutního vítěze soutěže Master of Crystal 2022 vyhlásí odborná porota v rámci oficiálního programu Designbloku v pátek 7. října ve 13:30 v rámci slavnostního ceremoniálu, který se uskuteční v Gabriel Loci na Reflex Stage.

O soutěži Master of Crystal 2022

Preciosa, jeden z předních sklářských výrobců světa, oceňuje již od roku 2008 talentované mladé designéry titulem Master of Crystal. Podporuje nastupující generaci českých designérů a dává jim příležitost, jak realizovat své kreativní nápady. V letošním ročníku měli soutěžící za úkol skloubit originalitu, umělecké ztvárnění a inovativní přístup a reflektovat ve svém návrhu zadání Light for Wellbeing. Další informace o soutěži Master of Crystal najdete na www.masterofcrystal.com.

Finalisté a jejich díla

Katarína Nábilková – Balance of Nature

Příroda v dokonalé harmonii s interiérem. O to se snaží dílo Balance of Nature Kataríny Nábilkové, která inspiraci pro vytvoření wellbeingu uvnitř hledala venku. Její osvětlení elegantně splývá s prostorem a navozuje tak pokojnou atmosféru. 

Lenka Holubcová – Cathedralis

Svícen Cathedralis Lenky Holubcové osvětluje spirituální stránku wellbeingu. Je spojením katedrály, světla a naděje, tří prvků, které dohromady vyvolávají pocit bezpečí a duchovního klidu. Dílo využívá světlo svíčky k navození posvátné a intimní atmosféry.

Byoungchan Yun –Blooming Light

Světlo, které rozkvétá a léčí. S takovým konceptem přišel autor svítidla Blooming Light Byoungchan Yun. Wellbeing chápe jako touhu po uzdravení duše. Inspirací při tvorbě návrhu mu byly rozkvétající květiny, jejich krása a pomíjivost. Tu vyjádřil jemnými změnami barvy světla.

Ella Nová – Novella 

Z objektu Novella Elly Nové je na první pohled cítit naléhavost. Zatímco ostatní díla vyjadřují spíše prostředky k navození wellbeingu, Novella reflektuje jeho pomíjivost. Objekt poukazuje na tání ledovců a nezdravé prostředí, které si člověk svou činností kolem sebe vytváří. 

O společnosti Preciosa Lighting

Preciosa Lighting, severočeská společnost, která realizuje originální světelné instalace, jež dodávají zář a lesk komerčním projektům i soukromým rezidencím po celém světě, od severní Ameriky, přes Blízky východ až po Asii. Rozvíjí a udržuje cenné dědictví zpracování českého křišťálu a díky inovativním technologiím nabízí designová svítidla pro 21. století. Úspěch společnosti i celá její aktivita je založena na téměř třísetleté tradici a jedinečnosti křehkého umění sklářských mistrů v Křišťálovém údolí.

www.preciosalighting.com          

Připojte se ke křišťálové konverzaci

#preciosalighting #masterofcrystal

www.facebook.com/PreciosaLighting/

www.facebook.com/masterofcrystal

www.instagram.com/preciosalighting/

Kontakt pro média

Jan Huk
PR agentura společnosti Preciosa Lighting
jan.huk@pram.cz
+420 722 110 385

Novinky