Známe finalisty Master of Crystal 2023

Soutěž Master of Crystal postupuje do finále. Porota vybrala zajímavé a kvalitně rozpracované návrhy a nyní očekává výsledky jejich realizace.

Zadané téma umožnilo mladým výtvarníkům nastavit si cestu k netradičním přístupům pro využití českých skleněných perliček s produktovou značkou PRECIOSA Traditional Czech Beads™. Preciosa Ornela jako pořadatel 16. ročníku této soutěže pro studenty a mladé designéry nabídla zájemcům přístup k unikátnímu sortimentu skleněných perliček s nejširším výběrem, barev, tvarů a velikostí. Výzva pro nahlédnutí do světa perliček dostala nový rozměr i díky spolupráci s katedrou sklářských strojů a robotiky Technické univerzity v Liberci. Technologie a inovativní technologické přístupy, které mohli soutěžící pro realizaci svých návrhů využít, byly prezentované v rámci březnového motivačního workshopu v Jablonci nad Nisou nejen vedoucím zmiňované katedry, panem Vlastimilem Hotařem. Nabídka pro případnou spolupráci zde byla prezentovaná i paní Lucií Karlovou, členkou představenstva Preciosa, a.s. Zájemci o případný přístup k potřebným technologiím mohli absolvovat pod vedením pana Pavla Hartla exkurzi do jablonecké, aktuálně nejmoderněji vybavené Střední školy řemesel a služeb.

Po jabloneckém inspirativním setkání měli soutěžící necelé dva měsíce pro registraci svých děl. Téma Perlička i trochu jinak vybízelo k hledání jedinečného prostoru, nového významu a neotřelému uplatnění pro české skleněné perličky, jejichž velikosti jsou označované tzv. nulkovou řadou, ale fakticky jde o milimetrové velikosti. Jak trefný je v anglickém překladu zažitý pojem pro skleněné perličky – seed beads.

Téměř do poslední chvíle před uzávěrkou nebylo jasné, zda bude mít porota z čeho vybírat finalisty. Možná to bylo zapříčiněno poměrně pozdním avizováním nového ročníku s perličkovou tématikou, rozrůstajícím se množstvím podobných soutěží, nebo jen proto, že soutěžící do poslední chvíle ladili své návrhy. Poslední možnost bude asi tou správnou. V každém případě bylo porotcům odprezentováno téměř padesát velice kvalitních návrhů, ze kterých bylo poměrně obtížné zvolit zúžený výběr postupujících. Proto se porota rozhodla pro rozšířenou řadu finalistů, kteří mají v současné době za úkol dovést své návrhy a vzorky k plné realizaci. S poděkováním všem, které zaujalo letošní soutěžní téma, nabídla Preciosa Ornela i do budoucna možnost další spolupráce.

Šestičlenná porota vyhodnotila všechny návrhy a následně vybrala těchto dvanáct finalistů:

Daňková Eliška
Barák Matyáš
Hoffmanová Klára
Hornová Anna
Jeřábková Karolína
Kastlová Linda
Kubíková Natálie
Martinková Anna
Spružinová Michaela
Šrámková Silvie
Váchová Josefína
Venturová Kristýna

Gratulujeme postupujícím do finále!

Novinky