Master of Crystal 2016 již zná svého vítěze

Každoroční soutěž pro mladé talenty, profesionální designéry a umělce, kterou pořádá PRECIOSA s jabloneckým Muzeem skla a bižuterie a Českou sklářskou společností, již zná svého vítěze. Slavnostní vyhlášení proběhlo 24. října 2016 v prostorách centra současného umění DOX v Praze.

Sny zhmotněné ve skle
Český design stojící na více než stoleté tradici českých uměleckých škol a možnost pracovat na svých dílech bok po boku se sklářskými mistry je na celé soutěži pro začínající umělce to nejlákavější i nejpřínosnější.

Návrh Master of Crystal 2016

Do soutěže se přihlásilo na 70 autorských návrhů či děl, z nichž odborná porota složená ze zástupců všech organizátorů a art designéra Jakuba Berdycha vybrala vítěze jednotlivých kategorií, kteří postoupili do finále celé soutěže.

S vítěznými šperky až na světové veletrhy
Finalisté pak mohli v následujících měsících vyvzorovat své práce přímo ve výrobních provozech Preciosy a usilovat tak o celkové prvenství v soutěži Master of Crystal, z níž jako vítěz vzešla Klára Mikešová se svou sérií originálních šperků IDENTITY zdobených typickými českými výbrusy. „České sklo je ve světě velmi dobře rozeznatelné. Tuto myšlenku jsem se snažila přenést i do svých šperků pomocí tradičních českých výbrusů. Díky nim by měl být jakýkoliv jejich nositel v zahraničí identifikován jako Čech,“ vysvětluje hlavní myšlenku své kolekce Klára Mikešová.

Spolu s možností navštívit zahraniční výstavu získala designérka i jedinečnou příležitost vystavit své dílo na některém ze světových veletrhů. Její vítězná série bude zároveň zařazena pro sezonu 2017/18 do stálé expozice Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Vybroušené české umění
Současná generace českých designérů o sobě dává vědět čím dál hlasitěji a logicky je tak pod drobnohledem sklářských firem. Ty mohou pomoci s prosazením nadaných umělců ve světě, na druhé straně, originální pohled na sklářství zase může posunout samotnou firmu.

Do pondělí 31.října 2016 navazuje na slavnostní vyhlášení soutěže výstava uměleckých děl všech finalistů, kteří tak budou svá díla moci ukázat v DOXu všem na odiv během největší prohlídky designu a módy ve střední Evropě, Desingbloku.

Novinky