Titul Preciosa Master of Crystal získala Zuzana Ĺos-Božiková. Trojice jejích modelů oslnila pražský fashion week

Čtrnáctý ročník soutěže Preciosa Master of Crystal zná svého vítěze. Zuzana Ĺos-Božiková přebrala titul Mistr křišťálu a šek na 30 tisíc korun bezprostředně po přehlídce v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.

PRAHA (6. září 2021) „Křišťál je nádherná třpytivá tečka za každým návrhem. Vítězství si nesmírně vážím, i když mu stále ještě nevěřím,“ říká Zuzana Ĺos-Božiková vítězka letošního ročníku Preciosa Master of Crystal. Kapsulovou kolekci tří modelů s nímž u poroty triumfovala, nazvala The Origin of Transformation a zpracovává v něm skrytou krásu křišťálu. Ten použila jako nenápadný detail skrytý tón v tónu s podkladovou látkou i jako výrazný detail na kontrastně tlumené tkanině. Módní kreace ozdobila především hotfixovými šatonovými růžemi Maxima, které jsou nejvíce blyštivými broušenými kameny svého druhu na trhu. Doplnila je i našívacími broušenými perlemi. S Preciosou se nyní nové nositelce titulu Mistr křišťálu otevře také možnost využít mimořádného Křišťálového stipendia. Broušenými kameny z Křišťálového údolí bude moci ozdobit i svou příští autorskou kolekci.

„Jsem nesmírně ráda, že Preciosa může prostřednictvím Master of Crystal podporovat mladý talent. Nesmírně mě přitom těší i skutečnost, že postupem času se z malé soutěže stala mezinárodní přehlídka, o kterou mají zájem studenti těch nejprestižnějších škol v oblasti módy či designu,“ říká členka poroty a šéfka marketingu Preciosa Components Eva Švihovská. „Letošní ročník jen potvrzuje stoupající úroveň mladých designérů. Je vynikající, že jim takovouto cestou může Preciosa pomoci dostat se na vrchol.“ Evu Švihovskou doplnili v porotě ještě módní návrhářka Zuzana Kubíčková, designér a novinář Miro Sabo, expert na teorii módy a odborný asistent pražské UMPRUM Michal Vaníček, Milada Valečková a Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a CEO Preciosa Lighting Lucie Karlová.

Přihlášku do soutěže Preciosa Master of Crystal poslalo na osmdesát mladých designérů z několika evropských zemí. Zastoupení měly univerzity z Velké Británie, Slovenska, Ukrajiny i Česka. Do finále se probojovali i zástupci škol středních – v konkurenci obstály Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště a Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí.

Pořadatelství soutěže Preciosa Master of Crystal přebírá pro příští rok Preciosa Lighting. Téma již patnáctého ročníku ohlásí na podzim.

O soutěži

Preciosa Master of Crystal je soutěž pro mladé designéry různých oborů. Letošní ročník představuje výběr nejtalentovanějších studentů módní tvorby z několika zemí Evropy. Ti pracovali s motivem Duality, tedy dvou životů oděvu. Všechny modely kromě tématu spojuje použití českého křišťálu – Crystals by Preciosa. Milovníkům módy se broušené kameny a další z produktů portfolia Preciosy předvedly na modelech studentů UMPRUM, Technické univerzity v Liberci, Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště nebo Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí.

Soutěž každým rokem pořádá jiná z divizí Preciosy. Na MBPFW se finalisté prezentují poprvé.

Preciosa je přední světový výrobce českého křišťálu a šperkových kamenů. Divize Components spolupracuje s nejvýznamnějšími módními a designovými studii. Její portfolio zahrnuje desítky tisíc broušených komponentů. Je mezi nimi i šatonová růže Maxima, která odráží 264 paprsků světla a je nejvíce blyštivým broušeným kamenem na trhu; nejmenší broušený kámen na trhu; světově unikátní povrchové dekory na kubickou zirkonii a nanogems a řada dalších.

Seznam semifinalistů:

Eduard Ganoczy, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
Natalyia Grimberg, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
Michaela Hofmanová, Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště
Zuzana Ĺos-Božiková, Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě
Eliška Matejová, Technická univerzita v Liberci
Vendula Menšíková, Technická univerzita v Liberci
Lucie Tahalová, Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí
Daniela Tomková, Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště

Vítězné modely

Všechny modely

Novinky