Víš, kdo tě bude hodnotit? Poznej porotu Master of Crystal 2022.

Mít dobře zmapovaný terén je polovina úspěchu. Poznej porotce letošního ročníku a zjisti, čím můžeš potěšit jejich vytříbené oko a získat jejich srdce, která bijí pro křišťál. Letos v porotcovském křesle usednou 4 ženy a 2 muži. O koho půjde?

Jakub Jahn – nezávislý umělec a filmař

Ve své tvorbě Jakub neotřelým způsobem propojuje různé stylistické a žánrové přístupy. Soustředí se především na projekty mapující současné umění, architekturu, design a módu.

V roce 2016 vytvořil dokumentární snímek A Living Space, který v USA natočil na pozvání Roberta Wilsona na jeho farmě The Watermill Center přetvořené v kreativní laboratoř. V letech 2012–2018 vedl Jakub dokumentární tým mapující Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Dlouhodobě spolupracuje s oděvní designérkou Liběnou Rochovou a připravuje o ní celovečerní film. Jeho nejnovějším počinem je spot pro organizaci Svoboda zvířat, ve kterém jsou známé osobnosti přímo konfrontovány se záběry pokusů na zvířatech.

Pozoruhodná díla tvoří i mimo filmařský svět. Významnou částí jeho umělecké práce jsou výtvarné instalace a konceptuální projekty, které vycházejí z pozitivní psychologie. Je iniciátorem kolektivního uměleckého díla Česká vděčnost, jehož cílem je vytvořit na území České republiky největší sbírku dopisů vděčnosti na světě.

Se společností Preciosa ho spojuje několik let intenzivní spolupráce, během níž si český křišťál zamiloval. Těší se na to, že ho účastníci Masters od Crystal inspirují a získají si ho mladistvou energií a nespoutanou tvůrčí fantazií.

František Jungvirt – sklářský výtvarník a designér a malíř skla

František v současné době dokončuje studium na pražské UMPRUM v ateliéru skla Ronyho Plesla. Ke sklu a umění se ale dostal už na střední škole v Třeboni, kde studoval umělecko-řemeslný obor malbu na sklo. Dnes se zabývá vedle malby i designem a volnou tvorbou ve skle s použitím dalších sklářských technik a postupů.

Spolupracuje s předními českými i zahraničními galeriemi a bytovými designéry. Věnuje se i tvorbě návrhů do vlastního portfolia. Od roku 2020 kreativně vede sklářskou značku KLIMCHI. Má nespočet zdrojů inspirace a oblíbených designérů. Čerpá z přírody, lokální tradice skla, barev a vlastností skla, ale i módy a a současného volného umění. Mezi jeho oblíbené zahraniční designéry a studia patří například Marcel Breuer, Achille Castiglioni, Pierre Yovanovitch, Jaime Hayón, sklárna Venini a značka Flos, z českých například František Vízner, Václav Cigler, Miroslav Páral nebo Ladislav Sutnar. Sklo ho baví a naplňuje. A stejné nadšení očekává také od účastníků Master of Crystal.

Lucie Karlová – generální ředitelka Presiosa Lighting

Jako své hlavní poslání bere Lucie šíření povědomí o českém křišťálu po celém světě. Věří v magickou sílu křišťálu a jeho spojení s luxusním designem.

Od roku 2008 působí jako členka správní rady Nadace Preciosa a od roku 2013 je členkou správní rady Preciosa Group, největšího výrobce a vývozce křišťálových komponentů v České republice.

Pod rukama jí prošla díla řady talentovaných tvůrců. Dokáže poznat potenciál. A věří, že Master of Crystal je skvělým startovačem kariéry v odvětví produktového designu.

Milada Valečková – ředitelka Muzea skla a bižuterie

Přestože je Milada absolventkou ekonomického oboru brněnského VUT, zasvětila většinu svého života kultuře. Přes různé pozice se dostala až do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde od roku 2011 funguje coby ředitelka. Je tedy v podstatě ambasadorkou ikonické jablonecké bižuterie, která má ve světě zřetelný zvuk.

Díky svým zkušenostem a unikátnímu vhledu je Milada pravidelnou čelenkou poroty Master of Crystal. Potvrzuje, že soutěž se stala významným mezníkem v kariéře řady úspěšných designérů. Je to podle ní skvělá příležitost pro mladé talenty, kteří za asistence zkušených odborníků realizují své nápady a zároveň na sebe upozorní ostatní kapacity v oboru.

Tereza Drobná – designérka Preciosa Lighting

Tereza se po několika letech vrací na „místo činu”. Absolventka oboru design na ČVUT nastartovala svou kariéru vítězstvím Master of Crystal v roce 2017. Porotu si získala návrhem svítidla Gem, které bylo nominováno i na Czech Grand Design.

Po stáži v londýnském studiu Benoy a studijním pobytu na Politecnico di Milano začala v roce 2019 působit jako designérka světelných instalací v Preciosa Lighting. Velkou zahraniční výzvu v podobě navrhování světelných instalací z českého křišťálu z Kamenického Šenova v Singapuru jí bohužel v roce 2020 přerušil COVID.

Proto nasměrovala energii do vlastního projektu a v roce 2021 začala pracovat s designérkou Kristýnou Mikoláškovou pod vlastní značkou Mikolášková & Drobná. Designérské duo debutovalo kolekcí Scene Collection, se kterou získalo nominaci na cenu na Designbloku za Nejlepší instalaci, nominaci na Czech Grand Design v kategorii Objev roku a vítězství na Czech Design week.

S Terezinou tvorbou se můžete opakovaně setkat v rámci Designbloku, spolupracuje také s lokálními výrobci jako například Rautis, který od roku 2020 je zapsán na seznamu UNESCO. Od soutěžících očekává především nový pohled na tradiční materiál, jakým sklo je, a těší se na jeho přenesení do aktuálního tématu wellbeingu.

Veronika Pařízková  – šéfredaktorka magazínu Czechdesign

Naši šestici uzavírá Veronika Pařízková. Coby šéfredaktorka magazínu Czechdesign se stará o to, aby se české designové skvosty dostaly do povědomí a nakonec i běžného života Čechů. Jedním z cílů magazínu Czechdesign je podle ní popularizovat design, sejmout z něj nálepku nedostupné, elitářské zbytečnosti a snažit se ho přirozeně integrovat do české společnosti.

Designovou osvětu šíří také skrze své pravidelné příspěvky v řadě odborných médií zaměřených na design a umění a skrze účast v porotách designérkých soutěží.

A co ji osobně inspiruje? Lidé, kteří se nebojí žít v pravdě, říkají věci na rovinu a nepodléhají pokryteckému zavírání očí před problémy a podvody. Velkou inspirací jsou jí také cesty do zahraničí, krásné stavby, vkusní lidé a cit pro estetiku ve veřejném prostoru.

Novinky